Fenntarthatósági témahét az Oladi Általános Iskolában


Az idei évben április 24. és 28. között meghirdetett Fenntarthatósági Témahéthez iskolánk is csatlakozott, amelynek célja, a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése iskolai keretek között.
A mi iskolánk a következő programokkal járult hozzá a fenntartható fejlődéshez:

  • A a 8.c és a 3. a osztállyal a város által szervezett 1000 fa faültetési programban vettünk részt az Oladi lakótelepen. A gyerekek örömmel ragadtak lapátot és segítettek az ültetésben.
  • Csatlakoztunk Suli zsák programhoz, így a felhívás eredményeképpen gyűlnek a használt ruhás zsákok az osztályokban. Az újrahasznosítás elősegítéséhez nemcsak a textíliákkal járulunk hozzá. Egész évben szelektíven gyűjtjük a papírt, műanyag flakonokat, fém dobozokat. Az elemgyűjtésben is élenjárunk az iskolák között.
  • Tavaszi vásárt rendeztünk, ahol a gyerekek eladhatták a már feleslegessé vált de még jól használható dolgaikat. Játékok, könyvek, dísztárgyak találtak új gazdára. A bevétel pedig az osztálypénzt gyarapította.
  • Az étkezéseink során nagyon sok maradék keletkezik.
    Az étterem dolgozói ennek csökkentése érdekében új rendszert vezettek be. Több menüből választhatnak a gyerekek. Az első tapasztalatok azt mutatják, hogy gyerekeink szeretik, hogy választhatnak a fogások közül, így kevesebb élelmiszer kerül eldobásra.
  • Iskolánk idén is csatlakozott a Te Szedd szemétszedési akcióhoz. Az alsósok az iskola területén gyűjtötték össze a szemetet. A nagyobbak az iskola környékén és a lakótelepen tisztították meg a környezetet.