Diákszemmel


Megláttuk, átgondoltuk, megírtuk

 

Kedves Diáktársak!

A Diákszemmel menüpontot azért hoztuk létre a honlapon, hogy elmondhassuk véleményünket a mindennapjainkban felbukkanó, az életünket közvetlenül vagy közvetve érintő témákkal kapcsolatban, legyen ez tanulás, sport, érdeklődési kör, bármi…

Ha indíttatást éreztek arra, hogy megosszátok véleményeteket másokkal is, ha úgy gondoljátok, hogy történetetek, gondolataitok mások számára is érdekesek vagy tanulságosak lehetnek, keressetek bennünket vagy magyartanárunkat, Márta nénit!

Albert Laura és Molnár Orsi 8. a

 


Öltözködés az iskolában – egyenruha

 

A 2018-as központi írásbeli felvételi egyik feladata az iskolai egyenruha és az öltözködés témája köré épült. vajon hasznos dolog volna bevezetni az egységes öltözéket, vagy hagyni kell kibontakozni a diákokat? Ez sokakat elgondolkodtatott a felvételin.

Nekem az a véleményem erről a témáról, hogy az egyenruha bevezetésének vannak előnyei és hátrányai is. A legfőbb előnye az én meglátásom szerint az, hogy így nem lenne versengés azzal kapcsolatban, hogy kinek divatosabb a ruhája. Valamint a diákok nem tudnák bevinni az újságokban, televízióban látott divatot az iskolába. Más szemszögből nézve viszont úgy gondolom, hagyni kell, hogy a diákok ki tudjanak bontakozni, olyan öltözéket viseljenek, amelyben jól érzik magukat.

Összegezve azt gondolom, hogy a diákok öltözködésével kapcsolatban hozni kell szabályokat, és ha ezeket nem tudják betartani a tanulók, akkor kell egyenruhát bevezetni.

Albert Laura 8.a

 


 

 

„Dobj el mindent, és olvass!”

 

Január 22-e a magyar kultúra napja.

Az első tanítási órát azzal kezdtük, hogy az iskola diákjainak előadásában meghallgattunk az iskolarádióban egy összeállítást erről az emléknapról.

Ezen a napon iskolánkban egy különleges programot is bevezettek, ami szerintem remek ötlet volt. A délelőtt folyamán az iskolarádióból kétszer is elhangzott a felszólítás: „Dobj el mindent, és olvass!” Ilyenkor az volt a teendő, akármilyen órán ültünk, hogy vegyük kézbe az otthonról hozott könyveket, és kezdődhetett az olvasás.

Az én meglátásom szerint ennek a bevezetése egy nagyon jó döntés volt a tanárok részéről, mivel így mindenkivel meg lehet szerettetni az olvasást. Elterjedt nézet, hogy a mai fiatalok nem szeretnek olvasni, mivel a filmekben és az egyéb játékokban mindent készen kapnak, olvasáskor pedig muszáj a képzelőerejüket használniuk.

Személy szerint én sem szerettem olvasni, EDDIG! Viszont ez a nap megváltoztatta az életemet, megszerettette velem az olvasást.

Összegezve: Én nagyon boldog vagyok, hogy az iskolánk ilyesféle remek programokkal próbál rávenni minket arra, hogy olvassunk.

 

Merész Dávid 8.a


“Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne.”

(Tamási Áron)

 

Én úgy gondolom, hogy bárhol járunk a világban, mindenütt otthon vagyunk. A bolygónkat Istentől kaptuk. Az életünket is tőle kaptuk. Az élet egy ajándék. Az író úgy is értelmezhette ezt a gondolatát, hogy bárhol járunk, ott otthon vagyunk, hiszen a Föld az otthonunk. Mindenhol embertársak vesznek körül bennünket, így sosem vagyunk idegen helyen. Persze minden ember azt a környezetet szereti, amit megszokott. Még azok is, akik szülőhazájukat elhagyták és egy másik országba költöztek. Mindig lesz bennük egy különös érzés, a honvágy. Van, aki erre rájön, de van, aki nem. Visszatérve a Földre, én úgy vélem, hogy meg kell becsülnünk. Lassan kifogy minden tartaléka,mint például a kőolaj.
Az emberiség lassan elpusztítja az otthonát.

Mosonyi Réka 8. a


,, Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne.”

(Tamási Áron)

Sokan megkérdőjelezik az életüknek az értelmét. Talán ez az idézet jó magyarázat lehet rá.
Életünk során mindig próbálunk értelmet találni létezésünknek. Legmélyebb pontunkon is azzal vigasztaljuk magunkat, hogy biztosan valami feladatunk van, valami, ami miatt itt vagyunk. Bár nehéz otthonra találni ebben a zord nagyvilágban. Lehet, hogy tényleg ezért élünk, hogy békét és megnyugvást találjunk. Azt mondják, hogy az emberek mindig rohannak valami elől – talán nem is valami elől futunk, hanem valami felé. Otthont keresünk. Otthonra, egy békés helyre vágyunk. Addig nem nyugszunk, amíg meg nem találjuk azt, és amikor megtaláljuk, akkor megnyugszunk, és békére találunk.

Dömötör Veronika 8. a