Oladi Természetbúvár


Az Öko-iskola természet-és kertbarát körének oldala


Kedves Érdeklődő Barátaink!

Egy új oldallal bővül az iskolánk honlapja. Mindenki számára olvashatóak lesznek ezen oldalon olyan tartalmak, amelyek a természet szépségeire, apró látnivalóira hívja fel a figyelmet. Rendszeresen jelennek majd meg ezek a rövid olvasnivalók és a hozzájuk tartozó képek. Igyekszem mindig az évszakhoz kötődő, adott időszakban megtekinthető dolgokra felhívni a figyelmeteket, a fotókat itt a közvetlen környezetetekben készítem, a leírásokat pedig röviden, könnyen érthetően, személyes élményekhez kötődően fogom megírni. Az oldalt mindenkinek ajánlom, de igyekszem úgy összeállítani, hogy a legkisebbek számára is könnyen befogadható legyen.

Abban reménykedem, hogy majd érdeklődéssel olvassátok, s majd ti is fotóztok, írtok hasonlókat, amelyeket itt megjelentetünk.

Mint minden évben, a tél beköszöntével most is kihelyeztük az iskola udvarán található fákra a madáretetőket. Nagy örömünkre szolgál, hogy egyre több madár talál otthonra a kertünkben. Az idei évben már nemcsak etetőket, hanem egy madárodút is felfüggesztettünk, hogy segítsük a fészkelést. Szeretnénk, ha minél több madárfajjal találkozhatnánk a környezetünkben.


Védett növény az iskolánk udvarán


A kicsik szeretnek az udvaron, a fák között játszani. Így volt ez a napokban is, amikor egy szép kis fehér virágot hoztak nekem az 1. a osztályos fiúk.
-Hiszen ez egy fehér csillagvirág!- mondtam.
-Nem tudhattátok, hogy védett növény! Én sem tudtam, hogy az udvaron megtalálható ez a hagymás, szép kis virág. Jó, hogy a hagymája a földben maradt!

Egy kis ismertető a növényről:
A Liliomfélék családjának tagja, nemzetségének mintegy 90 fajtája ismert, hazánkban az Erdélyi, Őszi, Nyugati, Ligeti, Balkáni csillagvirág honos. A hazai lombos erdők védett kora tavaszi vadvirága. Dekoratív virágai miatt kedvelt kerti dísznövény. Mindegyik fajtája hagymás.
Tavaszi csillagvirág- évelő, igazán kicsiny termetű, kb. 10-15 cm magas, gyors terjedése és korai virágzása miatt rendkívül értékes. Virága jellemzően fehér. A virágokat tartó hosszú kocsányt, két szíjszerű tőlevél öleli körül, innen a latin neve, amely “ két levelűt” jelent.

Vigyázzatok rá, ha látjátok!


2020.12.07 – Bagoly is megfigyelhető az iskolakert fáin

Őszi munkáink során Kopcsándi Dominik 5.c osztályos tanulónk a játszótér melletti fa ágai között egy bagolyra lett figyelmes. Szerencsére a telefonja éppen kéznél volt, így le is fényképezte a madarat. Sajnos a képen, a lomb között nehezen látható, de Domi bekarikázta, hol kell keresni:


2020.11.03 – Szelídgesztenye

Ki ne ismerné a rendkívül finom sült gesztenye illatát? Őszi sétáink gyakran találkozunk ezzel a fával. Ezt a képet az iskolánkhoz közeli úgynevezett kutyafuttató területen fotóztam. Pár évvel ezelőtt még sokkal több fával büszkélkedhetett ez a fasor, de sajnos a dióval együtt eléggé megfogyatkozott a számuk. Néha a gyűjtögetők sajnos nem kímélték a fákat, tördelték, hasogatták.:) Ti vigyázzatok rá, csak a lehullott terméseket gyűjtsétek.
Tudjátok-e, hogy ez e növény nem mindenütt érzi jól magát? De legnagyobb örömünkre itt az Alpokalján kiváló termőterülete van. Ezért van az, hogy ha ilyenkor ősszel kiruccanunk egy kis kőszegi, velemi kirándulásra, bőven tele szedhetjük a zsebeinket ezzel a kiváló csemegével. A szelídgesztenyének magas az ásványianyag-, energia- és rosttartalma, rendkívül sok szénhidrátot tartalmaz. Vitaminok közül leginkább C-vitamint, E- és B1-, B2- és B6-vitamint. Az ásványi anyagok közül a kálium, foszfor, kalcium, magnézium, nyomelemek közül pedig a vas, cink, mangán és a réz lelhető fel jelentősebb mennyiségben.
Szelídgesztenye a gyógynövény! Gondoltátok volna?
A gesztenye segíti a bélműködést, javul az emésztés és javul a szervezet inzulintermelése is. Ez utóbbinak köszönhetően csökken az esélye egyes szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának is.
Külsőleg használhatjuk trombózis, visszér, nehézlábérzés esetén. Csökkenti a narancsbőrt, valamint a kéregből nyert eszkulin a fényvédő krémekben is gyakori alkotórész.
A gesztenye a hajra is jó hatással lehet. Régen a gesztenye leveléből főzött teát tettek a nők a hajukra, vagy akár csak a levelet magát dörzsölték hozzá alaposan a hajukhoz a kívánt színárnyalat eléréséhez.

Jó csemegézést, gyógyulást, szépítkezést a szelídgesztenyével!


2020.11.03 – Gombás ősz

Biztosan észrevettétek, az idei évben úton-út szélén, mindenütt gombákkal találkozunk. Az időjárás nagyon kedvez a szaporodásuknak. A nedves, csapadékos időben, ha még meleg is társul hozzá, nagyon jók a feltételek a fejlődéséhez. Ezt a képet az iskolánk udvarán fényképeztem. Felvetődik a kérdés, vajon ehető, vagy mérgező gombát látunk? Milyen gombát találtunk?

A képen látható gomba neve sárguló csiperke. Nagyon hasonlít az ízletes, fogyasztható kerti csiperkére, de ez nem ehető. Onnan lehet a legjobban megismerni, ha a kalapját megkaparjátok egy kicsit, a sérülés helye élénk sárga színű lesz. Nagyobb mennyiségben mérgező, különben gyomor és bélpanaszokat okoz.

Viszont szerintem nagyon szép gomba.