Pályaorientációs nap


Iskolánk február 27-én tartotta pályaorientációs témanapját. Ezen a napon minden évfolyam más-más program és foglalkozás keretén belül ismerkedett a szakmák világával. A pályaorientációs nap célja, hogy a gyerekek minél megalapozottabban és időben felkészüljenek a pályaválasztásra, hiszen a jó pálya- és iskolaválasztás hosszú időre befolyásolja a tanulók életét.

Az alsó évfolyamos osztályok többek között ellátogattak a rendőrségre, a tűzoltóságra, az Illés Akadémiára, illetve a Fekete István Állatvédő Egyesülethez. Voltak osztályok, ahova vendégek érkeztek: a Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum diákjai meséltek a szakács és pincér szakmáról miközben a gyerekek gyakorlati feladatokat is kaptak; valamint a SZOVA egyik munkatársa tartott érdekes előadást a szelektív hulladékgyűjtésről. A 4.b és 4.c osztálynak a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Vas Vármegyei Területi Szervezetének pályaorientációs szakértői tartottak gyakorlati foglalkozást.

A felső tagozatos diákoknak is élménydús napjuk volt. Az 5. évfolyamosoknak a Vas Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat pályaorientációval foglalkozó tanácsadói tartottak játékos foglalkozást a szakmákról, a különböző készségekről. A 6.c osztály az Élelmiszeripari és Földmérési Technikum sütőtanműhelyébe látogattak el, ahol a pék-cukrász szakmával ismerkedtek, péksüteményt sütöttek; a 6. a és 6. b osztály ellátogatott a Laura Csokoládé Műhelybe, ahol belekóstolhattak a kézműves bonbonok készítésébe. A 7. évfolyam a Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum szakmabemutatóján vett részt, ahol az iskolában tanulható képzésekbe pillanthattak bele. A 8. a osztály a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórház SKILL laborjába látogatott el, ahol a legmodernebb szimulációs berendezéseken gyakorolhatják az életmentő és a diagnosztikus beavatkozásokat a kórház dolgozói. A diákok is kipróbálhattak magukat egészségügyi dolgozóként. A 8. b osztály a gyógymasszőr szakmával ismerkedett valamint az újraélesztés menetét tanulhatta meg egy szakképzett mentőstől.

Nagyon jó hangulatban, vidáman telt minden diák számára ez a délelőtt. Sok élménnyel, tapasztalattal gazdagodtak.

Móricz Anita
pályaválasztási felelős