„Véget értek a hosszú, forró, iskolamentes napok.” – Tanévnyitó


2022. szeptember 1-jén becsengettek iskolánkban. Vidám hangulatú évnyitó műsorral vártuk a tanulóinkat és az újonnan érkezett első osztályos gyerekeket.

A tanulók műsora után iskolánk megbízott intézményvezetője, Favorido Erika nyitotta meg a 2022/2023-as tanévet, majd nyolcadik osztályos tanulóink ünnepélyes keretek között felkötötték elsőseinknek a nyakkendőt, sálat.


Szeretettel köszöntök minden jelenlévőt: kollégákat, szülőket és gyerekeket, különös tekintettel 56 pici elsősünkre, akiknek életében izgalmas időszak kezdődik. Ma óvodásokból komoly iskolások lettetek. Eddig is sokat tanultatok az oviban és otthon, de mától minden kicsit másképpen lesz. Talán még korábban is kell kelni, időre beérni, másképp fogni a ceruzát, mesekönyvek mellett tankönyveket is forgatni. Felfedezhetitek a betűk és a számok birodalmát és hamarosan rájöttök – Békés Márta szavaival élve –, hogy


Az iskola az egy különös bolygó.
Az iskolában minden másképp van.
Például az időszámítás.
Az év itt szeptemberben kezdődik,
és júniusban ér véget,
vagyis mindössze tíz hónap.
Egy hét csupán öt napból áll.
Egy nap az általában hat óra,
de a péntek például csak ötórás nap.
Egy óra az nem hatvan perc,
mint a Földön, hanem csak
negyvenöt.
A tízperc sem tíz perc,
hanem tizenöt.
Sőt, a harmadik tízperc az
húsz perc!
Az iskolában a rossz dolgok
mindig rövidebbek, mint a kinti világban,
de a kellemesek kicsit hosszabbak.

Békés Márta – Iskolabolygó

Szóval egy ilyen csodabolygó felfedezésére lesz alkalmatok az elkövetkezendő nyolc évben. Kívánok nektek ehhez sok sikert és sosem lankadó kalandvágyat!

Az újonnan érkező bolygólakók mellett természetesen meleg szívvel üdvözlöm a régieket is. Ha őket kérdeznénk, biztosan azt mondanák, hogy ez a kellemes, hosszú nyári szünet igazán lehetett volna kicsit hosszabb is. Azért remélem, hogy így is sikerült kipihennetek magatokat! Ha majd a folyosón összefutunk, várom az beszámolókat a nyári élményeitekről. A tavalyi tanévhez képest ismét többen lettünk, ma reggel 513 diákot köszönthetek. Iskolánk épülete azonban nem lett sem nagyobb, sem fiatalabb.

Pontosan 35 éve nyitotta meg kapuit és azóta szinte semmit sem változott. Míg egy hölgy esetében ez bóknak számítana, egy épületnél – különösen egy ilyen technológiával épített épületnél – ez egyáltalán nem örvendetes. Sajnos, a közeljövőben nem is biztatnak bennünket semmivel, ami a felújítást illeti. Kérlek tehát benneteket, hogy finoman, kíméletesen, tisztelettel bánjatok vele, ahogy például egy nálánál kétszer idősebb hölggyel bánnátok!

Tantestületünk többé-kevésbé változatlan, mindössze egy tanár és egy tanító búcsúzott el tőlünk a nyár folyamán, helyükön felfedezhettek majd új és régi arcokat is. Nevetekben és természetesen a magam nevében is köszönöm kollégáimnak az elmúlt időszak előkészítő munkáját, hogy zökkenőmentesen tudjuk kezdeni az előttünk álló tanévet!

Végezetül elárulok nektek egy titkot: mi, pedagógusok, furcsa bolygónk furcsa időszámítása szerint kétszer köszöntjük az új esztendőt. Egyszer a téli, egyszer pedig a nyári szünet végén. Ezen szokás szerint úgy nyitom meg tehát 2022/2023-as tanévet, hogy mindenkinek Boldog Új Évet Kívánok!