Helytörténeti kirándulás


A 8.b osztály a szombathelyi 11-es huszárezred és a 83-as gyalogezred életéről, mindennapjairól, felszereléséről kapott érdekes bemutatót az Őrvidékházban. Előadóink – Drenovácz István és Tóth Róbert – élvezetesen meséltek nekünk az ezredekről.




A 6. b és a 6. c osztály tanulói a MH Nyugat-Magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokságán két rendkívül tanulságos és érdekes programon vehettek részt.
A Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület Fekete Sereg Hagyományőrző Csoportjának vendégeiként sok új ismeretet adó előadást hallgathattak meg Mátyás király történelmi szerepéről, tevékenységéről, a fekete sereg harci tevékenységéről és felszereléséről. Mindezt látványos, korhű öltözékek, fegyverek tették szemléletessé, amelyeket fel/ki is próbálhattak a gyerekek.
A program második felében a honvédség tevékenységéről, a „hős” szerteágazó jelentéséről, illetve a katonasírok, temetők gondozásának erkölcsi kötelességéről hallhattak előadást.
Nagyon fontos pályaorintációs ismereteket is kaphattak tanulóink a honvédség mint hivatás témakörében. A délelőtt folyamán csoportmunkában totót is kitölthettek a gyerekek, a legjobbak édességet kaptak jutalomként a szombathelyi Futura Savaria Egyesület jóvoltából, amely részt vett a programok megszervezésében.
Tartalmas, érdekes, látványos volt a projektnap, reményeink szerint maradandó élményekkel.




Az 5.b osztály a helytörténeti projektnapon a Savária Múzeumba látogatott el, ahol az ókori Róma című foglalkozáson vett részt. Először diaképek segítségével képzeletbeli sétát tehettünk az ókori Saváriában, mely Pannónia egyik legjelentősebb városa volt, melynek neve Colonia Claudia Sabariensum volt. Megtudtuk, hogy a város kőburkolatú utcákkal, csatorna és vízvezeték hálózattal rendelkezett. Megismerhettük a város alapítóit, felépítését, nevezetesebb épületeit, térképen végig kísérhettük a híres Borostyánkő útvonalat. Képeket láthattunk római kori sírokról, a világ más tájain fennmaradt korabeli épületekről.

A történelmi időutazást két csoportban folytattuk, majd a csoportok helyszínt cseréltek.

Megnéztük a múzeum híres kőtárát. Vezetőnk segítségével két sírkő feliratát is megfejthettük, így megtudtuk milyen polgároknak, katonáknak emelték ezeket. A síremlékek mellett még láthattuk a római isteneket ábrázoló hatalmas szobortöredékeket, egy győzelmi emlékmű maradványait is.

Nagyon érdekes volt a körpanorámás terem, ahol egy útkereszteződésben állva, az volt az érzésünk mintha egy római kori városba érkeztünk volna. Láthattunk korabeli ékszereket, aranypénzeket, egyéb használati tárgyakat.

Tanulságos, érdekes délelőtt volt, melynek során jobban megismertük városunk ókori, történelmi múltját.