Muravidék-Muraköz gyöngyszemei


A Határtalanul program keretén belül ellátogattunk szeptember 19-20-21-én a Muravidékre. A kirándulást megelőző héten előkészítő órákon igyekeztünk megismerni behatóbban ezt a vidéket. A határ átlépése után Lendvára érkeztünk. Az első helyszínünk a lendvai színház volt. Ezt az épületet 9 évig építették Makovecz Imre tervei alapján. Utána egy régi zsinagógát tekinthettünk meg, mely napjainkban különféle kiállításoknak ad helyet, majd ellátogattunk a Bánffy Központba, ahol az esőgyártás történetét tártánk elénk. Továbbmenve a Szent Katalin- templomban csodálhattuk meg a régies korok festőinek remekműveit. A templom mellett volt Szent István és Szent László szobra, ahol elénekeltük közösen a Himnuszt. A Bánffy- várba felérve megszemléltük Zala György munkásságát, illetve egy filmet nézhettünk meg Lendva nevezetességeiről. Egy séta után a Szentháromság kápolnához értünk, ahol láthattuk Mária Terézia katonájának Hadik Andrásnak a múmiáját. A nap végén a csodálatos környezetben lévő kilátóhoz látogattunk el.

A második napunk jelentős részét Horvátországhoz tartozó Muraközben töltöttük el, de előbb felkerestük a lendvai kétnyelvű általános iskolát. Ott megnéztünk egy kisfilmet, amely bemutatta a sulijukat. Ezután elindultunk új úti célunk felé, Varasdra. Mikor bementünk a várba, egy gyönyörű udvar tárult elénk, aztán a vár felfedezésére indultunk. Miután elhagytuk az erődítményt, megérkeztünk Csáktornyára, ahol a kastélyt sajnos nem tudtuk megtekinteni a felújítás miatt. Azonban lehetőségünk volt két földalatti alagutat felfedezni, majd megtekintettük Zrínyi Miklós emléktábláját, ahol közösen elénekeltük a Szózatot. Horvátországot elhagyva egy orchidea farmra értünk, tele volt szebbnél szebb virágokkal, Tovább utazva egy réges -régi Árpád-kori templomhoz érkeztünk, ahol Aquila János freskóit láthattuk. Végül elsétáltunk a Mária-fához, ahol megismertük a csodatévő hely történetét.

Programunk harmadik napján Zsitkócon megtekintettük Deák Ferenc emléktábláját. ahol az idegenvezetőnk mesélt a haza bölcse cselekedeteiről. Muraszombat volt a következő állomásunk, ahol katolikus és egy evangélikus templom festményeit, szobrait csodáltuk meg. A Szapáryak várkastélya megannyi szépséget, különlegességet rejtett. Végül ellátogattunk a Bakonaki – tóhoz. A csodaforrásnál kipróbáltuk a föld energikus erejét.

Összességében élményekkel, sok tudással érkeztünk haza, volt mit mesélni szüleinknek, társainknak.

7.a, 7.b tanulói