Egy hét az anyanyelv bűvöletében


Mindannyiunk örömére az idei tanévben harmadik alkalommal rendezte meg iskolánk az anyanyelvi hetet 2017. április 24–28 között csatlakozva az országos magyar nyelv hetéhez. A 200 éve született költőnk, Arany János Kozmopolita költészet című verséből választottuk programunk mottójául az alábbi sorokat: „Nekem áldott az a bölcső/Mely magyarrá ringatott.”Anyanyelvünk értékeinek megőrzése, folyamatos ápolása, rejtett és elfeledőben lévő kincseinek felszínre hozása mindannyiunk feladata, ezt hivatott szolgálni az a sok színes, változatos nyelvi játék, izgalmas vetélkedő, észmozgató fejtörők, melyek óriási érdeklődést keltettek kicsikben–nagyokban, tanulókban–tanárokban. Felemelő élményt nyújtott valamennyiünk számára az alsó és felső tagozatosok közös versmondása. Jóleső érzés volt hallani Arany János verseinek gyönyörű sorait a Családi körből, Mátyás anyjából, Toldiból, A fülemiléből, idős kori verseinek egyikéből, A tölgyek alatt címűből. A leggazdagabb szókinccsel bíró költőnkről sok új ismeretet szerezhettünk, gyarapíthattuk tudásunkat Reisinger János irodalomtörténész rendhagyó irodalomóráin. Költőnk néhány rövidke versével, négysorosával „gazdagodhattunk”. Az anyanyelvi hét bővelkedett vetélkedőkben, a legnépszerűbbnek az Activity csapatverseny bizonyult a tanulók körében. A szemfüles zsűri előtt kellett a háromtagú csapatoknak megfejteni szólásokat, közmondásokat rajzolással, mutogatással és körülírással. Nagy kedvencnek bizonyult a nyelvtörő- felolvasó verseny, melyet a felső és alsó tagozatosoknak is megrendeztünk. Az volt a cél, hogy egy perc alatt ki tud hibátlanul elolvasni több nyelvtörőt. A játékos anyanyelvi csapatverseny is tartogatott izgalmakat, hiszen a négyfős csapatok változatos, gondolkodtató feladatokban mérték össze tudásukat, melyek között szerepelt párosító, szómagyarázó, kakukktojás-keresés, szóalkotás, szólás- közmondás. Akinek felkeltették érdeklődését a nyelvi fejtörők, azok a hét folyamán az óraközi szünetekben is próbára tehették nyelvi leleményességüket, törhették fejüket az aulában kihelyezett feladványok megoldásában. Újdonság volt az idei évben a „szómentés”, azaz „Mentsünk meg 50 szót Arany János szókincséből!”elnevezésű kezdeményezés, mely során sok szép, kiveszőben lévő szót mentettek meg a tanulók. A színházi élmény sem maradhatott ki a programok sorából, a Csillagom, Eszter című, holocaust témájú darabot néztük meg a színházteremben. Megindító mondanivalója könnyeket csalt a szemekbe…
A színes, izgalmas, mosolygós-könnyes anyanyelvi hét május 5-én eredményhirdetéssel, díjátadóval zárult.

Versenyeredmények

Activity csapatverseny (16 csapat indult)

  1. 7. a osztály csapata (Kolman Kevin, Kudron Márk, Séfer Benjamin)
  2. 8. a osztály csapata (Budai Ádám, Vajda Donatella, Varga Dorottya)
  3. 6. b osztály csapata (Salánki Ádám, Tóth Márk)

Különdíj: Lakatos Gergő 6. b osztályos tanuló részére, aki csapattársai távozása után egyedül is folytatta a versenyt.

Nyelvtörő-felolvasó verseny – Alsó tagozat (22 résztvevő)

2 –3. osztály

  1. Berki Hanna 3. b
  2. Varga Lili 2. b
  3. Koncz Tímea 2. a

4. osztály

  1. Horváth Barna 4. c
  2. Mecseki Eszter 4. a
  3. Keresztényi Lili 4. a

Különdíj: Bojtos Joel 1. b osztályos tanulónak, aki egyetlen első osztályosként elindult a versenyen és szépen szerepelt.

Nyelvtörő-felolvasó verseny – Felső tagozat (21 résztvevő)

  1. Bedi Dominik 8. b
  2. Molnár Orsi 7. a
  3. Kiss Virág 7. b

Játékos anyanyelvi csapatverseny – felső tagozatosoknak

  1. 7. a osztály csapata (Albert Laura, Molnár Orsi, Mosonyi Réka)
  2. 6. b osztály csapata (Kovács Attila, Lakatos Gergő, Tóth Márk, Török Dzsenifer)
  3. 8. a osztály csapata (Fekete Levente, Solti Sára, Szabó Dávid, Varjú Rebeka)

Szómentő – A legjobb és legszebb tablók készítői

  • Kovács Aliz 6. a (SZURDÉK)
  • Tóth Nikolett 6. a (SZURDÉK)
  • Horváth Bendegúz 2. a (FEHÉRNÉP)
  • Szanyi Adrián 2. a (FEHÉRNÉP)
  • Hende Dániel 2. a (FEHÉRNÉP)
  • Varga Dézi 2. a (FEHÉRNÉP)
  • Kolman Kevin 7.a (APRÓMARHA)
  • Molnár Orsi 7. a (PAMLAG)
  • Albert Laura 7. a (PAMLAG)
  • Németh Patrik 8. b (RÓKALELKŰ)
  • Németh Rozi 2. c (VENYIGE)
  • Fekete Luca 2. c (VENYIGE)
  • Bedi Abigél 2.c (VENYIGE)
  • Katona Míra 2.c (VENYIGE)

Különdíj: Járay Adrienn tanárnőnek, aki angoltanárként is szívén viselte a programot, és a NYOSZOLYA szó mentésében jeleskedett.