„Széles a Piave vize…” – kegyeleti út


 

A Visegrádi Szent György Lovagrend célul tűzte ki, a Nagy Háború Centenáriumán nemcsak Magyarországon, de egykori háborús területeken is igyekszik a múlt emlékeit ápolni. Fülöp András szervező vezetésével 2018. július 7-én az Oladi Általános Iskola négy tanulójával részt vehettünk mi is az emlékező túrán.

Gorjanskoban, a Monarchia legnagyobb szlovéniai katonatemetője bejáratánál a Lovagrend és a GRÁDICS Egyesület – együttműködve a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvánnyal – az információs táblát kicseréltette, így mostantól magyar nyelven is olvasható a temető története. Szentmise és megemlékezés keretében közösen emlékeztünk a több mint 10 000 katonára (köztük több ezer magyarra), akik itt alusszák örök álmukat. Iskolánk tanulói verssel és énekkel színesítették az ünnepséget. A rendezvényen részt vett és beszédet mondott: Szilágyiné Bátorfi Edit ljubljanai magyar nagykövet és Walter Scuka Komen alpolgármestere.

Illés Károly alpolgármester úr beszédéből: „Köszönöm a terület gazdájának, hogy gondozza, karbantartja a haditemetőt, ezzel is megadva a tiszteletet a katonáknak, kik életüket adták a harcokban. Köszönöm a megemlékezés szervezőinek munkájukat, hogy ismét egy újabb helyszínen olvasható magyar nyelvű információs tábla e területről.”

San Martino del Carso: A múzeumban a Doberdó-fennsíkon talált háborús emléktárgyakat fedezhettünk fel, melyeket egy lelkes helyi barlangkutató csoport gyűjtött össze évtizedek alatt.

Follina /Olaszország/ megemlékezés a monarchia egyik gyűjtőtemetőjénél, tábori szentmise.

Felkérésre az alábbi köszöntő beszédet mondtam el (részlet):

„Miért tartom fontosnak, hogy az első világháború elesett hőseire emlékező eseményen részt vegyünk? A 21. század küszöbén, a globalizáció korában iskolánk legfontosabb célja, hogy tanulóinkat nemzeti önismerettel, egészséges nemzettudattal vértezzük fel. Diákjaink tudják, hogy először a magyar nép nemzeti értékeit, a magyar történelem vértanúit, a hazáért életüket feláldozó hőseit kell megismerniük, megbecsülniük ahhoz, hogy megérthessék más népek kultúráját is. Nemzetünk fennmaradásának, megerősödésének záloga, ha az összetartozás érzését már gyermekeinkben is elsősorban megélt, megtapasztalt élmények alapján próbáljuk meg életre hívni. Ilyen megélt, megtapasztalt élmény számukra Follina katonai temetője is.

Ennek a kör alakú térnek a közepén található oltárra, mely egyetlen tömegsírba elhelyezett elesett katonák maradványait rejti magába, helyezzük el a szeretet és az emlékezés koszorúját.

 Kegyelet a I. világháborúban hősi halált halt magyar és olasz katonáknak!

Soha többé háborút! Tisztelet és dicsőség a hősöknek”

 

Takács Imréné

intézményvezető