Olad-Simon napok 2018: Helytörténeti és képzőművészeti kiállítás az Oladi Általános Iskolában


Bizonyos, hogy minden igazi utazás értelme a hazajutás, s az ember megkezdi a hazatérést abban a pillanatban, amikor útra kel.” 

Márai Sándor

 

Helytörténeti és képzőművészeti kiállítás az Oladi Általános Iskolában

A 14.00 órakor kezdődő kiállítás megnyitón fergeteges műsorral hangolták rá diákjaink az utazás témakörére a látogatókat. Kulturális körutazásra hívták a közönséget: Ausztria, Oroszország, Olaszország, Horvátország, Anglia és Magyarország.

A kiállítást bemutatta és megnyitotta:

Csapláros Andrea, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatója és
Fodor István, a Szombathelyi Tankerületi Központ igazgatója.

 

A kiállítás több részből áll:

 1. Az alsó tagozatos diákok művei az utazás témakörét járják körül: földön, vízen, levegőben. Álmaikat, vágyaikat és élményeiket komponálták meg egyedi alkotásaikban. A technikai megoldások között fellelhető a grafika, a festészet, a papírmasé, az origami, illetve többféle művészeti kifejező eszköz.
 2. Helytörténeti kiállításunk időben repít bennünket vissza Hunyadi Mátyás királyunk és az 1. világháború korába. A kor emberének érzéseit, gondolkodását érhettük tetten a diákok által készített iniciálékat, miniatúrákat, kódexeket és tábori levelezőlapokat szemlélve:

„Mindnyájan nagyon hiányoztok.  Édesanyám fehér haja, a kishúgom kacaja,  

          édesapám érdes hangja és szerelmem érintése. Remélem, nemsokára hazatérhetek, és

          újra találkozhatunk.”

 1. Az osztálykönyvek is helyet kaptak a kiállítótérben, melyek helytörténeti vonatkozású írásokkal, képekkel, rajzokkal vezet bennünket végig azokon a helyszíneken, melyeket az osztályok bejártak a tanév során.
 2. A XX. század talán legjelentősebb utazó alkalmatossága a vonat volt. Moór Ferenc nemcsak a számítógépek, hanem a vonatok szerelmese is. A Szlovéniától Ausztrián át, Románián és Bosznián áthaladó, a tájegységet és egyben a környezetet is bemutató különböző típusú és korú vonatokról, mozdonyokról, szerelvényekről készült fotóit meleg szívvel ajánljuk mindenki figyelmébe.
 3. Henrie Alexis 8. a osztályos tanulónk alkotásai az “Anime” rajzfilmvilág témájában készültek. A grafikák saját tervezésűek, egyedi karakterekkel és helyszínekkel.
  Az anime a rajzfilm általános elnevezése Japánban, a szigetországon kívül a japán stílusú
  rajzfilmek összefoglaló neve. A témák általában romantikus, komikus, akció- és
  drámaanimék, melyek karaktereit felfedezhetjük Alexis alkotásai közt.

 

Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a kiállítás megvalósításában közreműködtek:

 

 • Kőszegfalvyné Pajor Klárának (az MMIK-ban megnyílt „A nagy háború képeslevelezőlapokon” című kiállítás április 30-áig látható)
 • Vasi k.u.k matrózok Hagyományőrző Csoportjának (Isztin Gyulának, akinek közreműködésével betekintést nyerhettünk a haditengerészet világába)
 • Savaria Múzeum múzeumpedagógusainak (Fényév köré épült foglalkozások helyszínei: Vasi Skanzen („Gyere babám, gyújtsál világot”; Szombathelyi Képtár: A fényről másként; Iseum: Fénysugár Egyiptom partjainál; Látványtár: Látod? Nem látod? Na látod!)
 • Agora MSH-nak
 • Az alkotó és szereplő gyerekeknek és felkészítő pedagógusaiknak: Ungerné Földes Líviának, Mód Petrának, Csóka Beának, Kolonovitsné Havasi Anikónak, Nagy Gertrúdnak és Horváth Mártának.

 

15.00 ­órakor interaktív foglalkozáson vettek részt tanulóink:

– Az I. világháborúról (8.a): Tóth Róbert múzeumpedagógus
– Mátyás papírszínháza (1. b): Kassai Anita

 

A kiállítás még két hétig megtekinthető iskolánk aulájában.

Takács Imréné
intézményvezető