Ájtatos manó


A védett ájtatos manó iskolakertünk lakója

Kevés iskola tudhat magáénak ekkora szépen parkosított udvart, benne gyönyörű fákat – már az ősz színpompájával -, sportpályákat, fűszernövénykertet, játszóteret, mint a mi iskolánk. Távol a forgalmas utcáktól, ideális helyszín a nevelő-oktató munkához, a tanuláshoz.

Persze ez a nagy udvar, iskolakert mindig ad feladatot, munkát. Ebből a 7.a osztályos diákok is kiveszik a részüket. Az osztály vállalta, hogy a tanévet átívelően, önkéntes munkában továbbra is gondozza a sziklakertet. Mindig akad egy-két diák, aki szívesen tevékenykedik a kertben.

Talán nem is gondolnátok, hogy ez milyen pompás, remek feladat és mennyi meglepetés ér munka közben minket. Újabb és újabb „lakókkal” találkozhatunk, akik megbújnak a növények levelei alatt. Gondoltátok volna, hogy imádkozó sáska, másképpen ájtatos manó is lakója az iskolakertünknek?

Azt tartják róla, hogy a kertészek jó barátja, a kert univerzális ragadozója, mert szinte minden kártevőre van étvágya. Elfogyasztja a haszonnövényeinket dézsmáló káros rovarokat. 2012-ben az év rovarának választották, védett, a legnagyobb termetű ragadozó rovaraink közé tartozik. Fotótémának is hálás, mert mutatós, és akár percekig is képes mozdulatlanul „pózolni”.

(http://www.termeszettar.hu/anyagok/ajtatosmano/ajtatosmano.htm)

Mit tehetünk az imádkozó sáskáért? Vigyázzunk rá, hiszen ennek a ragadozó állatnak is fontos szerepe van az életközösségekben, nagyon fontos a Föld és az emberek számára. Ha többet szeretnétek megtudni az imádkozó sáskáról, olvassatok utána az interneten!

 

Köszönet  Boda Marcell és Hargitai Barnabás 7.a osztályos tanulók környezetszépítő munkájáért!

Nemes Emilné

7.a osztályfőnöke