Rendhagyó történelemóra a temnicai katonatemetőben


Fülöp András meghívására május 27-én két 7. a osztályos diákkal (Kovács Leventével és Merész Dáviddal) különleges „Hősök napi” programon vehettünk részt  a Visegrádi Szent György Lovagrend, cserkészek, huszárok és „bakák” társaságában.  A fő úti cél a temnicai katonatemető volt, ahol részesei voltunk egy  információs tábla cseréjének  és felszentelésének.  A rendezvényt megtisztelte Schuchtár Gergely konzul úr, aki beszédében örömét fejezte ki, hogy fiatalok is jelen vannak, „hisz ők a jövő biztosítékai arra,  hogy a háborús emlékhelyek a nemzet emlékezetében ne halványuljanak és vesszenek el”.

Illés Károly Szombathely Megyei Jogú Város alpolgármestere szerint: „Doberdó a magyar hadtörténelem egyik legfontosabb emlékhelye, a magyar katonai helytállás és hősiesség jelképe, a nemzeti emlékezet része. Mert példák ők, hősök. Példa a bátorságra, a kitartásra, a hazaszeretetre, a bajtársiasságra, az önfeláldozásra. Tanulhatunk tőlük.”

A Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány munkatársainak vezetésével bejártuk a környék emlékhelyeit, temetőit, „élő történelemórán” vehettünk részt. A celjei kilátóból kitekintve megérintett bennünket a táj szépsége, ugyanakkor megértettük a környék stratégiai jelentőségét. Majd felkerestük Fogliano, Redipuglia katonatemetőjét, illetve Aquileiaban megnéztük az óriásmozaikot is.

Mi így emlékeztünk a magyar hősökre!

Takács Imréné
intézményvezető