Öveges-nap: a kísérletek, a játék és a tudomány találkozása


„A legegyszerűbb a legművészibb”
/Öveges József/

Az érdeklődés felkeltése, a természettudományok szépségének, a fizika csodáinak megmutatása a célja Öveges-napunknak, amelyet 1995 óta minden évben megrendezünk. Ebben a tanévben az Olad-Simon Napok keretében, iskolánk 30 éves jubileumi ünnepén került rá sor. A 7. és 8. évfolyam lelkes tanulói egyszerűen kivitelezhető, de annál nagyszerűbb kísérleteket mutattak be – ajándékként – az alsó tagozatos diákoknak.
A tantermekbe varázsolt „Csodák Palotájában” látott kísérleteket az alsós gyermekek ki is próbálták, s közben figyelmesen hallgatták a felsősök jelenség magyarázatát. A termekben nagy volt a gyermekzsivaj, a sok kíváncsi kisdiák örömmel vetette bele magát a kísérletezésbe.
A folyosón berendezett könyvsarokban Öveges professzor által írt ismeretterjesztő könyvekbe olvashattak bele a tanulók. Készítettek szívószál sípokat is, amelyeket nem volt könnyű megszólaltatni, de türelmes, ismételt próbálkozások után többeknek sikerült.
A diákok kísérletekkel, játékosan közelítettek az egyes problémákhoz, élvezték a felfedezés örömét, és sok izgalmas kérdésre kaptak választ.
Ezen a vidám délutánon mindenki nagyszerűen érezte magát.

Nemes Emilné
szaktanár