Határtalanul ’16.


2016.szeptember 21 – 23 között az Oladi Általános Iskola 7. évfolyama 43 tanulóval és 5 kísérő pedagógussal Kelet-Felvidékre utazott a Határtalanul program keretében a Remény Alapítvány támogatásával. A kirándulás célja az egykori nagy Magyarország kulturális és természeti kincseinek, a határainkon túl élő magyarság életének megismerése volt. Már előző este útnak indultunk, hogy a buszon töltött első éjszaka után felkészülhessünk a ránk váró élményekben gazdag programokra.

Az ébredező Rozsnyó belvárosában a Ferences templom és a tűztorony mellett felkerestük Andrássy Franciska és Kossuth Lajos szobrát. A Himnusz közös éneklésével tisztelegtünk a reformkor és a szabadságharc nagy alakja előtt. Rozsnyón találkoztunk a helyi magyar iskola diákjaival, ahol az udvaron a diákok közösen elültették a barátság fáját.

Folytattuk utunkat. Betlérre, ahol meglátogattuk az Andrássy család pazar vadászkastélyát. Az angolkertben tett séta után túráztunk Közép-Európa egyik leglátogatottabb
jégbarlangjához, a Dobsinai-jégbarlanghoz. Következő megállónk Szepesszombat volt, ahol megtekintettük a későromán stílusú Szent György templomot és a 15-17. századi polgárházakkal szegélyezett főteret.

Ezt követően Késmárkra utaztunk. Megnéztük a Thököly várat, a dicső fejedelem sírját és az Unesco Világörökség részét képező fából készült evangélikus templomot.
Nagy élmény volt a gyerekek számára lanovkával feljutni 1751 m magasra a Kőpataki- tóhoz. Reggel még a szállásunkról megcsodálhattuk, ahogy a Nap beragyogta a Magas-Tátrát, miközben távolról szarvasbőgést hallgattunk. Később azonban a táj szeles, havas, zordabb arculatát is megmutatta.

Túraútvonalunk következő állomása a Bélai cseppkőbarlang volt, ahol gyönyörködhettünk a csodálatos természeti képződményekben, majd Mikszáth Kálmán Fekete város című regényének helyszínére, Lőcsére vezetett utunk. Városnéző körsétánk során felkerestük a történelmi Magyarország egyik legszebb templomát, a Szent Jakab templomot. Lenyűgözött bennünket a gótikus főoltár, Lőcsei Pál mester alkotása.

Iglón, a Szepesség második legnagyobb városában fényképezkedtünk Szlovákia legmagasabb templomtornya előtt, melynek süvegét Steindl Imre tervezte.
Rövid kitérőt tettünk Márkusfalvára, ahol sétáltunk a rokokó stílusú főúri kastély kertjében.

A második nap utolsó állomása Csütörtökhely volt, ott megnéztük a Szent László plébániatemplomot és a  Zápolyaiak temetkezési kápolnáját. Az utolsó napunk is bőven tartogatott látnivalókat. Először felmentünk a szepesi várba, Szapolyai János magyar király szülőhelyére. Innen utunk Eperjesre vezetett, sétáltunk a történelmi belváros ódon utcáiban.

Végül Kassára utaztunk, ahol a „Rodostói” házban rendhagyó történelemóra keretében megható, szívet-lelket megérintő előadásban, tárlatvezetésben volt részünk Rákóczi életéről, a szabadságharcban és a magyar történelemben betöltött szerepéről a helyi idegenvezetőnek köszönhetően. Ezt követően a kassai dóm altemplomában a Himnusz eléneklésével fejet hajtottunk nagy fejedelmünk síremléke előtt. A „Szepesség gyöngyszemeitől” kassai városnéző sétával búcsúztunk.
A hosszú utazás ellenére élményekben, látnivalókban gazdag felejthetetlen napokat töltöttünk el a Felvidéken.